Няколко стъпки след регистрация на фирма /част I/. Печат на фирма.

Една от първите стъпки след като сте извършили регистрация на фирма е да си направите печат на фирма.

Печатът не е задължителен реквизит при оформяне на документи, но за някои отделни институции и банки той е необходимост, за да удостовери достоверността на определен вид частен документ.

Всеки търговец или юридическо лице по смисъла на закона за счетоводството, при оформяне на фактури и други прилежащи към тях първични документи, е необходимо да ги оформи с печат, поради което е нужно фирмата да разполага с такъв.

За да изготвите печат ще ви е необходимо Удостоверение от Търговския регистър. Ако нямате такова ще ви е достатъчно да имате ЕИК на вашата фирма, който трябва да предоставите, за да може служителите да изтеглят от Търговския регистър необходимите данни.

Фирменият печат трябва да съдържа наименованието на фирмата и седалището. По желание името на фирмата ви може да бъде изписано и на чужд език. Препоръчва се мастилото на печата да е в син цвят, тъй като поставен печат с черно мастило се слива с отпечатаното върху хартията и при сканиране няма отличаване. Други цветове като зелено и червено се използват от някои държавни институции.

Има различни видове печати. Може да избирате между: автоматични, обикновенни и сухи печати. Няма законово изискване за формата на печат. Изборът е ваш.

2 мнения за “Няколко стъпки след регистрация на фирма /част I/. Печат на фирма.

  1. Здравейте, след изготвянето на фирмения печат, необходимо ли е той да бъде регистриран и ако е необходимо, къде трябва да се регистрира?

    Поздрави,

    Гергана Бонева

    • Здравейте, няма изискване печатът да бъде регистриран в дадена институция.