Съвет при избор на име за фирма

Преди да извършите регистрация на фирма трябва да сте помислили как ще се казва самата тя. Доброто име за фирма е началото на добрия бизнес. Когато чуете името, то трябва да е запомнящо си и да създаде определено чувство. Ето един бърз начин да създадете име за вашата нова фирма, след което и да проверите дали е свободно.

 1. Помислете как искате да се чувстват хората, след като чуят името на Вашата фирма. Напишете главните думи на лист хартия, след което ги разделете на основни значения.
 2. Помислете за думи и фрази, които предизвикват чувства, когато ги чуете. Използвайте синонимен речник и намерете синоними на вашите най-добри думи и фрази.
 3. Опитайте се да намерите гръцки или латински превод на думите и фразите. Разберете какви цветове, скъпоценни камъни, растения, животни и др. се отнасят към думите ви.
 4. Експериментирайте! Започнете да играете с комбинации от вашите думи и частични думи.
 5. Дайте списъка на човек на който имате доверие. Помолете го да ви каже как се чувства след всяко име и дали смята някое от тях за запомнящо се.
 6. Отхвърлете някои, които смятате, че не си пасват и дайте приоритет на останалите.
 7. Проверете търговските марки. Уверете се, че никой не използва това име във вашата сфера на дейност.
 8. Ако решите в бъдеще да създадете и уеб-сайт, проверете имената на домейните. Убедете се, че подходящото име на домейнът е свободно. Бихте искали MoiataFirma.com, разбира се. Ако това име не е свободно, може би ще помислите отново.
 9. Потърсете в интернет дори и домейнът да е свободен. Може да откриете нещо ново което е свързано с вашето име на фирма за което не сте и предполагали.
 10. Избягвайте родовите наименования, базирани на имена, като например „Барът на Жоро” или „Фризьорство при Нели”. Те не са запомнящи се и е почти невъзможно да бъдат търговска марка.
 11. Избягвайте общи имена, които буквално описват продукта или услугата, като: „Консултантски услуги”, „Компютърни услуги” и др.
 12. Като цяло избягвайте географските имена. Освен това не е много запомнящо се, а и какво ще се случи ако решите да се преместите или да се разширите? Изключение е ако се опитвате да създадете да речем един квартален бар.
 13. Опитайте се да запазите името кратко и лесно за произнасяне.

Забранено за коментари!